English

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Συμμετέχουμε ενεργά στην ανακύκλωση!

Μαζεύουμε τα ανακυκλώσιμα (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, σίδερο
και αλουμίνιο) στην
μπλε τσάντα
...
... και τα πετάμε στον μπλε κάδο...... αν όμως δεν υπάρχει μπλε κάδος δίπλα στο σπίτι, τα φορτώνουμε
στο αυτοκίνητο και τα πάμε στον αμέσως κοντινότερο μπλε κάδο
!Διότι η λύση για τα σκουπίδια είναι
λιγότερα σκουπίδια!

-------------

Αν έχουμε κήπο,
δεν πετάμε τα οργανικά και τα αποφάγια, αλλά
τα κάνουμε κομποστοποίηση!
Αν έχουμε μπαλκόνι,
δεν πετάμε τα οργανικά και τα αποφάγια, αλλά
τα κάνουμε κομποστοποίηση!
ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ

ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ (Συσκευασίες από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο)

- Ρωτάμε στο Δήμο μας αν λειτουργεί πρόγραμμα ανακύκλωσης. Εντοπίζουμε τον πλησιέστερο μπλε κάδο και πηγαίνουμε εκεί όλα τα ανακυκλώσιμα.

- Ενημερωνόμαστε από το Δήμο για ποιά υλικά να βάζουμε στον κάδο.

- Επίσης, διαβάστε εδώ για παλιά ξεχασμένα τοξικά οικιακά απόβλητα (άρθρο έρευνα του Ν. Κλεισιώτη, Διπλ. ηλεκτρολόγος μηχανικός, Δ/νων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ SUK).

- Ανακυκλώνουμε! Διαλέγουμε τα χαρτιά, τα πλαστικά, τα γυαλιά και τα μεταλλικά "απορρίμματα" (ή πιό σωστά, συσκευασίες) ξεχωριστά, τα βάζουμε στην ειδική τσάντα και τα αδειάζουμε στον ειδικό μπλε κάδο στη γειτονιά μας. Αν δεν έχουμε μπλε κάδο στην γειτονιά μας, τα βάζουμε στο αυτοκίνητο και τα πετάμε στον πλησιέστερο μπλε κάδο που θα βρούμε. Είναι τεράστια η οικονομία σε πρώτες ύλες και φυσικούς πόρους. Είναι μία απλή συνήθεια, που είναι επιπλέον και νόμος (2939/01).


ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ


- Ανακυκλώνουμε μπαταρίες! Δεν τις πετάμε στα σκουπίδια, αλλά τις τοποθετούμε στους ειδικούς "σωλήνες" αποδέκτες που βρίσκονται σε πολλά σημεία (μαγαζιά, δημόσια κτίρια, κα.) κοντά στο σπίτι μας.

- Αν ο Δήμος σας δεν έχει σημεία συλλογής μπαταριών, ζητήστε να επικονωνήσουν με την εταιρεία ΑΦΗΣ ΑΕ (τηλ. 210-8030244), για να προμηθευτούν τους ειδικούς διαφανείς κάδους για μπαταρίες). Είναι νόμος (2939/01)!ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

- Κάνουμε κομποστοποίηση! Δεν πετάμε τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας, τα αποφάγια και τα κλαδέματα στα σκουπίδια. Δεν είναι σκουπίδια! Τα βάζουμε σε έναν ειδικό πράσινο (ή μαύρο) κάδο που έχουμε στον κήπο ή το μπαλκόνι μας και τα αφήνουμε να γίνουν λίπασμα. Έτσι απλά και φυσικά. Τα οργανικά που συσσωρεύονται στις χωματερές και τους ΧΥΤΑ ευθύνονται για το αέριο μεθάνιο, ένα από τα αέρια που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ας συμβάλουμε στη λύση και όχι στο πρόβλημα.

- Διαβάστε περισσότερα

- Αν θέλετε να προμηθευτείτε κάδο κομποστοποίησης επικοινωνήστε με την ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΗ - Γ. Παππάς (τηλ. 210-6716227) για να σας τον στείλει στο σπίτι. Θα τους βρείτε και στο διαδίκτυο: www.veltiotiki.gr και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info [at] veltiotiki.gr

- Αν ανήκετε στους Δήμους Αθηναίων και Δήμο Κηφισιάς, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε την κομποστοποίηση στο Δήμο σας! Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι περιοχές:
Στο Δήμο Αθηναίων στο Γκάζι και στην οδό Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια.
Στο Δήμο Κηφισιάς θα εφαρμοστεί στο Εμπορικό Κέντρο Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας, στο Κεφαλάρι και Καστρί και στην Κάτω Κηφισιά και Nέα Κηφισιά.

Μπορείτε να συμμετέχετε και να προμηθευτείτε κάδους κουζίνας και βιοδιασπώμενες σακούλες με τους εξής τρόπους:
Α. Τηλεφωνικά: Τηλεφωνώντας στο 1960 και αφήνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας μας μαζί με τον αριθμό σύνδεσης της ΔΕΗ για την ταυτοποίηση της διεύθυνσης, αναφέροντας πως ενδιαφερόμαστε για κάδο κουζίνας και βιοδιασπώμενες σακούλες.
Β. Ηλεκτρονικά: Συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα. Στο "θέμα" συμπληρώνουμε "ενδιαφέρομαι για κάδο κουζίνας και βιοδιασπώμενες σακούλες". Στο μήνυμα συμπληρώνουμε τον αριθμό σύνδεσης ΔΕΗ για ταυτοποίηση της διεύθυνσής.
Γ. Απλά εντοπίζετε έναν κάδο κοντά στο σπίτι σας όπου και θα πετάτε ότι κατάλληλο μαζεύετε για κόμποστ κάθε φορά μόνο σε βιοδιασπώμενες σακούλες, χάρτινες σακούλες από το μανάβικο ή εφημερίδες.
Τι είναι οι βιοδιασπώμενες σακούλες; Οι βιοδιασπώμενες σακούλες κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας (Matter-Bi). Το υλικό αυτό κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης μετατρέπεται εξολοκλήρου σε κόμποστ, ένα εδαφοβελτιωτικό πλούσιο σε οργανική ουσία, ακολουθεί δηλαδή την ίδια διαδικασία όπως ακριβώς και τα υπολείμματα τροφών, επειδή η πρώτη ύλη είναι και αυτή τρόφιμο. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε μόνο αυτές τις σακούλες, γιατί κάθε άλλο υλικό επιμολύνει το κόμποστ και δεν μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα από αυτό εκ των υστέρων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλες σακούλες; Όχι. Οι πλαστικές, φωτοδιασπώμενες, οξοδιασπώμενες και όλες οι πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων δεν είναι κατάλληλες για τη συλλογή βιοαποβλήτων. Δε διασπώνται καθόλου ή χειρότερα, αφήνουν μικρά, πλαστικά ίχνη μέσα στο κόμποστ και υποβαθμίζουν την ποιότητά του. Δεν μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από το κόμποστ. Αν μας τελείωσαν οι βιοδιασπώμενες σακούλες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χάρτινες σακούλες από τον μανάβη ή εφημερίδες.
Τι βάζουμε στους καφέ κάδους;
Φρούτα και λαχανικά. Υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα (πχ. Φακελάκι από τσάι). Τσόφλια αβγών. Φίλτρα από καφέ. Μαγειρευτό Φαγητό, κρέας, ψάρι, κόκκαλα, κλπ. Γαλακτοκομικά Αλλαντικά. Μικρές ποσότητες από χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας. Μικρές ποσότητες από πράσινα απόβλητα (κλαδέματα, φύλλα, γκαζόν, στάχτη από τζάκι). Είδη εστίασης και συσκευασίας από φυσικά υλικά και βιώσιμες πρώτες ύλες, όπως φύλλα φοίνικα, ίνες ζαχαροκάλαμου, φυτικών αμύλων που παράγουν πολυγαλακτικό οξύ-PLA, χαρτόνι, ξύλο, master-bi.
Τι ΔΕΝ βάζουμε στους καφέ κάδους; Συσκευασίες (τα υπολείμματα τροφών θα πρέπει να απομονώνονται από τη συσκευασία τους, η οποία μπορεί να συλλεχθεί και να ανακυκλωθεί στον μπλε κάδο). Υλικά από μέταλλο, πλαστικό, γυαλί. Χρωματιστά, πλαστικοποιημένα και γυαλιστερά χαρτιά. Υγρά Μαγειρικά λάδια. Λίπη. Πλαστικές σακούλες.

Καλή κομποστοποίηση!


ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

- Τι κάνουμε τον παλιό υπολογιστή ή την παλιά ηλεκτρική συσκευή που δεν δουλεύει πιά ή που θέλουμε να ξεφορτωθούμε επειδή πήραμε καινούργιο; Τηλεφωνάμε είτε στο Δήμο μας είτε σε ένα από τα εγκεκριμένα συστήματα διαχείρισης του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού. Δεν τα πετάμε στα σκουπίδια! Δεν είναι σκουπίδια, περιέχουν πολύτιμες πρώτες ύλες και τοξικά που μπορούν να μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια νερά στις χωματερές.

Στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές υπάγονται και οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τους οποίους δεν πετάμες στα σκουπίδια διότι περιέχουν βλαβερές για το περιβάλλον ουσίες όπως υδράργυρο. Τους ανακυκλώνουμε!

- Επικοινωνήστε με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ (τηλ. 210-5319780 και 531-9762). Ιστοσελίδα www.electrocycle.grΠΑΛΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

- Επικοινωνήστε:
- Ν.Αττικής: (210-5537000), (210-5596668)
- Θεσ/νίκη: (2310-790100), (2310-781132), (2310-462402), (2310-722931)

- Για την υπόλοιπη Ελλάδα επικοινωνήστε με την ΕΔΟΕ (τηλ. 210-6899039)


ΠΑΛΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ


- Επικοινωνήστε
με την ECO ELASTIKA (τηλ. 210-6128260)


ΠΑΛΙΑ ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ και ΛΑΔΙ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ


- Επικοινωνήστε με την ESK OIL (Μιχάλης Σπυρόπουλος (697) 478-0808 / 210-6216305 / Λυκόβρυση 17 Μεταμόρφωση 14410)

- ΜΗΝ βάλετε τα λάδια της κουζίνας και του τηγανίσματος σε μία σακούλα ΟΥΤΕ να τα πετάξετε στα σκουπίδια, όπως ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ σας παροτρύνει ένα αφελές ημέιλ που έχει κυκλοφορήσει τελευταία.

- Με βάση το νόμο για τη διαχείριση των αποβλήτων (Νόμος 2939 / 2001 (ΦΕΚ 179 Α) με τίτλο: «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και άλλες διατάξεις» και των αντίστοιχων προεδρικών διαταγμάτων και συγκεκριμένα: 82 / 2004 (ΦΕΚ 64 Α / 2.3.2004) 109 / 2004 (ΦΕΚ 75 Α / 5.3.2004) 115 / 2004 (ΦΕΚ 80 Α / 5.3.2004), 116 / 2004 (ΦΕΚ 81 Α / 5.3.2004) 117 / 2004 (ΦΕΚ 82 Α / 5.3.2004) τα οποία αναφέρονται σε μέτρα, όρους και προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων και των λιπαντικών ΕΛΑΙΩΝ. Ήδη λειτουργούν εγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ Συστήματα που συλλέγουν τα λιπαντικά και τα λάδια και τα επαναφέρουν σε χρήση (ανακύκλωση). Με ένα από αυτά συνάπτουν συμβάσεις –για παράδειγμα- οι Δήμοι.

- Ελέγξτε με τον Δήμο σας αν λειτουργεί πρόγραμμα συλλογής λιπαντικών και ελαίων.

- Τέλος, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία είναι υποχρεωτική η σταδιακή μείωση της διάθεσης των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων (δηλαδή των οικιακών οργανικών απορριμάτων - περιλ. και τα λάδια) στους ΧΥΤΑ («Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» Κ.Υ.Α. 29407/3508 ΦΕΚ 1572Β/2002). Ένας από τους λόγους είναι και το μεθάνιο που εκλύεται από τους ΧΥΤΑ εξαιτίας των οργανικών απορριμμάτων, το οποίο είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου. Ένας δεύτερος λόγος είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα στραγγίσματα των οργανικών απορριμμάτων στις χωματερές (ΧΑΔΑ) - αλλά και στους ΧΥΤΑ.

Λάβαμε πρόσφατα ενημέρωση από τον Γιώργο Καρούντζο, Χημικό. Μηχ., PhD, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΣΕΥ, σχετικά με την ανακύκλωση τηγανισμένου λαδιού που έχει ξεκινήσει η ΑΒ Βασιλόπουλος. Η πληροφορίες που μας έστειλαν στις 3/5/09 έχουν ως εξής:

'Στο ΑΒ Βασιλόπουλος Ελληνικού εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει δοχείο όπου μπορείς να ρίχνεις το τηγανισμένο λάδι. Υπάρχει εταιρεία που το συγκεντρώνει και το μετατρέπει σε Βιοκαύσιμα: www.revive.gr Είναι πολύ απλό : Χρησιμοποιήστε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού π.χ. 2 lt όπου θα συγκεντρώνετε τα χρησιμοποιημένα λάδια και όταν γεμίσει κάνετε μια βόλτα από το ΑΒ και το αδειάζετε Στον ειδικό κάδο. Στο συγκεκριμένο super market λειτουργεί κέντρο ανακύκλωσης όπου μπορείτε επίσης να ανακυκλώνετε χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες. Χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας... Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε? Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο. ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!'

ΜΠΑΖΑ (Αδρανή απόβλητα της οικοδομής)


Θετικές εξελίξεις στη διαχείριση των αποβλήτων της οικοδομής (μπαζών) από τον Αύγουστο 2010: ΦΕΚ 1312B / 24.8.2010 Ψηφίστηκε ο κανονισμός εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων της οικοδομής.
Ενημερωθείτε!

Δημοσιεύθηκε στον τύπο
(βλ. και στην αντίστοιχη ιστοσελίδα μας) ότι το ΠΔ για την εναλλακτική διαχείριση των αδρανών αποβλήτων της οικοδομής υπογράφηκε από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά. Σίγουρα μία θετική εξέλιξη ενός θέματος που εκρεμμεί από τον Ιούλιο 2004! Μέχρι να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και να ισχύσει το νέο ΠΔ δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να εναποθέτουμε στη φύση 5-6 εκατομμύρια τόνους μπάζα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Στην Αττική πετιούνται περίπου τα μισά. Στην Ελλάδα σήμερα ανακυκλώνεται μόνο ένα 5% όταν στην Ολλανδία και το Βέλγιο τα ποσοστά έχουν φτάσει στο 90% και 87% αντίστοιχα. Εξάλλου, δεν θέλει και πολλή φαντασία. Μία βόλτα στην ύπαιθρο αρκεί για να δούμε με γυμνό μάτι το χάλι από την απόρριψη των μπαζών όπου βολεύει τον καθένα, χωρίς καμμία μέριμνα και κρακτική παρέμβαση.

Υπάρχουν ήδη εγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων της οικοδομής. Αν θέλετε πραγματικά να μειώσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα, να χτίσετε χωρίς να επιβαρύνετε το περιβάλλον, τότε επικοινωνήστε μαζί τους. Προς το παρόν είναι προαιρετικό. Σε λίγο θα είναι υποχρεωτικό και θα αποτελεί προϋπόθεση για να πάρει κανείς άδεια από την Πολεοδομία. Σίγουρα θα ανακοινωθούν όλα αυτά προς το φθινόπωρο και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο 2008, οπότε θα επικρατήσει και ο σχετικός - γνωστός - πανικός στις πολεοδομίες.

- Επίσης, διαβάστε εδώ για τη διαχείριση του αμιάντου (άρθρο έρευνα του Ν. Κλεισιώτη, Διπλ. ηλεκτρολόγος μηχανικός, Δ/νων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ SUK).

Επικοινωνήστε:


- Ν. Αττικής: (210-9976700), (210-4961068-9), (210-4253100-1).
- Κεντρική Μακεδονία: (2310-759155), (2310-556304-5), (2310-795968-9)


Καλή ανακύκλωση!

Τα παραπάνω στοιχεία που δίνουμε για την ενημέρωση των επισκεπτών στην ιστοσελίδα μας αποτελούν προτάσεις και μόνο. Δεν διαφημίζουμε κανέναν, ούτε έχουμε καμμία επαγγελματική σχέση με κανέναν από τους παραπάνω αναφερόμενους.
Παρακαλούμε τους επισκέπτες μας να χειρίζονται τις παραπάνω πληροφορίες με σύνεση και αφού επαληθεύσουν οι ίδιοι την εγκυρότητά τους. Ο αρμόδιος φορέας για την ανακύκλωση στην Ελλάδα είναί το ΥΠΕΚΑ, Γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων, οδός Πατησίων 147 Αθήνα, Τηλ. 210-8627444 και package@otenet.gr
DESIGN WEB GIRL - COPYRIGHT 2007 © ECOWEEK