Ευρωπαϊκή Δέσμευση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020

Διότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μείωση 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (κυρίως διοξείδιο του άνθρακα) μέχρι το 2020, εξοικονομώντας για την ευρωπαϊκή οικονομία 100 δις. ευρώ και για το περιβάλλον 780 τόνους CO2.

Το Μάρτιο 2000 η ΕΕ δρομολόγησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αλλαγή του κλίματος (ECCP) στο οποίο καθορίζονται 42 μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα σύνορά τους. Το πρόγραμμα προβλέπει το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2005 και λειτουργεί σαν χρηματοοικονομικό κίνητρο για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Άλλα μέτρα της ΕΕ αφορούν στη βελτίωση της απόδοσης, από πλευράς καυσίμων, των αυτοκινήτων. Την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με την εφαρμογή της Κοινοτική Οδηγίας 2002/91 - η οποία στην Ελλάδα εκκρεμμεί από τον Ιανουάριο 2006! Μόνο η βελτίωση της θερμομόνωσης ενός κτιρίου μπορεί να περιορίσει το κόστος θέρμανσης κατά 90%. Την αύξηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), όπως ο άνεμος, ο ήλιος, οι παλίρροιες, η βιομάζα (οργανικό υλικό όπως το ξύλο, τα κατάλοιπα των μύλων, φυτά, ζωϊκά κατάλοιπα, κ.α.) και η γεωθερμική ενέργεια, κ.α.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα αποφάσισε, ανεξάρτητα από την επίτευξη ή όχι διεθνούς συμφωνίας, να προχωρήσει σε μειώσεις των εκπομπών της κατά 20% ως το 2020.»
Σταύρος Δήμας, Επίτροπος Περιβάλλοντος ΕΕ (ΤΟ ΒΗΜΑ, 18/2/07, σελ. Α59)

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, θέτει σύμφωνα με τον [Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ] Μπαρόζο, φιλόδοξους αλλά και ρεαλιστικούς στόχους που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση νέου τοπίου στον τομέα της αγοράς ενέργειας, με την ανάπτυξη επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Βασικό στόχο αποτελεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 20% έως το 2020 με τη χρήση σε ποσοστό 10% βιοκαυσίμων στις μεταφορές σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 20% στην πρωτογενή παραγωγή.»
Γεωργιοπούλου, Τ. "Πρωτοβουλία ΕΕ για την ενέργεια και το περιβάλλον" (Καθημερινή, 11/1/07, σελ. 10)



Μερικά από τα κείμενα στην σελίδα αυτή προέρχονται από την έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Αλλαγή του κλίματος - περί τίνος πρόκειται;" Έκδοση 2006