Εξοικονόμηση ενέργειας δεν κοστίζει τίποτα και διότι υπάρχουν τεχνολογίες φιλικότερες προς το περιβάλλον

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έμεσα - πλην όμως σαφώς - προωθεί τεχνολογίες όπως τα ορυκτά καύσιμα, ο λιγνίτης και (εμέσως, η πυρηνική) αντί της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας και της προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες με σωστή χωροθέτηση και πραγματική αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δημιουργούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα, παράγουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, δεν παράγουν αέρια του θερμοκηπίου και δεν δημιουργούν απόβλητα. Το αντίθετο ισχύει για όλες τις άλλες μορφές ενέργειας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, θέτει σύμφωνα με τον [Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ] Μπαρόζο, φιλόδοξους αλλά και ρεαλιστικούς στόχους που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση νέου τοπίου στον τομέα της αγοράς ενέργειας, με την ανάπτυξη επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Βασικό στόχο αποτελεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 20% έως το 2020 με τη χρήση σε ποσοστό 10% βιοκαυσίμων στις μεταφορές σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 20% στην πρωτογενή παραγωγή.»
Γεωργιοπούλου, Τ. "Πρωτοβουλία ΕΕ για την ενέργεια και το περιβάλλον" (Καθημερινή, 11/1/07, σελ. 10)

«Η ενεργειακή πολιτική των [ανεπτυγμένων χωρών] θυμίζει αρχαία ελληνική τραγωδία: όλα κατευθύνονται προς ένα ολέθριο τέλος, όλοι το βλέπουν να έρχεται, όμως κανείς δεν μπορεί να αποβάλει την ανελεύθερη του συμπεριφορά.»
Χέρμαν Σέερ, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κάτοχος του εναλλακτικού βραβείου Νόμπελ του 1999 (ΤΟ ΒΗΜΑ, 18/2/07, σελ. Α60)

«Ο στόχος είναι σαφής: η άμεση και μεγαλύτερη δυνατή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και η μεγαλύτερη ορθολογική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς να καταφύγει η ανθρωπότητα σε επικίνδυνες λύσεις όπως η πυρηνική. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο ευκολότερος και επικερδέστερος τρόπος καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών.»
Δρ. Ι. Λ. Τσιπουρίδης, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) (Δελτίο Τύπου ΕΛΕΤΑΕΝ, 3/2/07)

«Υποχρεωτική πλέον σε όλα τα νεόδμητα κτήρια (πλην κατοικιών) θα είναι η χρήση συστημάτων ηλιακής ενέργειας στην Ισπανία, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Η σχετική διάταξη θα ενταχθεί στο νέο οικοδομικό κανονισμό που, μεταξύ άλλων, προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας.»
Καράλης, Γ. ΣημειωματάριοΥ (Δελτίο ΤΕΕ 2417, 27/11/06, σελ. 9)