Ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τις κοινοτικές οδηγίες που αφορούν στο περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων στον κτιριακό τομέα και τη διαχείριση των απορριμμάτων

Κάθε χρόνο αποκαλύπτεται εκ νέου η ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή Κοινοτικές Οδηγίες και Νόμους που αφορούν στο περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Παραδείγματος χάριν:

- 2002/91 για την Ενεργειακή Πιστοποίηση των Κτιρίων
Ο κτιριακός τομέας, ο οποίος στην Ελλάδα αγγίζει περίπου τα 3,8 εκατομύρια κτίρια, ευθύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ η αύξηση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να αγγίξει το 42% μέχρι το 2020. Στα κτίρια αντιστοιχεί το 1/6 των παγκόσμιων πόρων, το 16% του νερού, το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης παρθένας ξυλείας. Επίσης, υπολογίζεται το 30% νέων και ανακαινισμένων κτιρίων να έχουν προβλήματα εσωτερικού αέρα (sick building syndrome) και το 75% των κτιρίων στη χώρα μας (δημόσιων και ιδιωτικών) να είναι ενεργοβόρα και να μην πληρούν τους όρους ποιότητας του εσωτερικού αέρα.
Το ΠΔ. 1.6.1979 ΦΕΚ 362Δ/1979 που αφορά στην θερμομόνωση των κτιρίων εφαρμόζεται ελλειπώς και χωρίς στοιχειώδη έλεγχο.
Ο Κ.Ο.Χ.Ε.Ε. (Κανονισμός Ορθολογικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας) στη χώρα μας, που ισχύει με το ΦΕΚ 880Β/19.8.1998 με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ), όπου σύμφωνα με το άρθρο 26 του ΓΟΚ, αντικαθιστά τον ισχύοντα κανονισμό θερμομόνωσης. Όμως δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη μέχρι σήμερα.
Η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 2002/91, που θα μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, εκρεμμεί στην Ελλάδα από τις 4 Ιανουαρίου 2006.
Ενώ στη γειτονική ηλιόλουστη Ισπανία:
«Υποχρεωτική πλέον σε όλα τα νεόδμητα κτήρια (πλην κατοικιών) θα είναι η χρήση συστημάτων ηλιακής ενέργειας στην Ισπανία, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Η σχετική διάταξη θα ενταχθεί στο νέο οικοδομικό κανονισμό που, μεταξύ άλλων, προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας.»
Καράλης, Γ. "Σημειωματάριο" (Δελτίο ΤΕΕ 2417, 27/11/06, σελ. 9)

- ΠΔ που αφορά σε Μέτρα και όρους για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (κοινώς "μπάζα")
Στην Αττική παράγονται σήμερα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ - περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνοι αδρανή απόβλητα οικοδομής όταν σε ολόκληρη τη χώρα παράγονται περίπου 5-6 εκατομμύρια τόνοι. Τα απόβλητα αυτά αποτελούνται από σκυρόδεμα (οπλισμένο ή άοπλο 60-70%), τούβλα (30-35%) και άλλα ανακυκλώσιμα (5-10%). Όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος ανακλύλωσης των αδρανών της οικοδομής είναι 30% και σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία το ποσοστό φτάνει το 90%, το 87% και το 81% αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανακυκλώνουμε μόνο ένα 5%. Αυτό φαίνεται άλλωστε και με γυμνό μάτι. Όπου περνάμε και όπου σταθούμε στις πόλεις και στην περιφέρεια, η Ελλάδα είναι μία ανοιχτή χωματερή για μπάζα: σε πλαγιές βουνών, σε ρέματα, σε άδεια οικόπεδα, στα δάση, στο δρόμο, ακόμη και στη θάλασσα.
Το παράδοξο είναι ότι παρόλο που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο δεδομένης της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας που ξεπερνάει το 30% από πέρισυ - το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη το ΠΔ που αφορά «μέτρα και όρους για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις» το οποίο εκκρεμμεί από τον Ιούλιο 2004(!).

Συγκεκριμένα, ήδη σήμερα εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα, με βάση το νόμο 2939/01, ανακύκλωση και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων πρώτων υλών σε συσκευασίες όπως χαρτιά, πλαστικά, σίδερο, αλουμίνιο και γυαλί, χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, ελαστικά, μπαταρίες, κ.α. με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Για τα απόβλητα της οικοδομής, το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα άλλα αρμόδια υπουργεία ήδη υπέγραψαν το σχετικό ΠΔ από το Μάιο 2006 και ήδη ενέκριναν δέκα Συστήματα που θα διαχειρίζονται τα μπάζα των οικοδομών της Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Κέρκυρας και Ν. Πελοποννήσου. Όμως το ΠΔ δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και δεν είναι γνωστό σε ποιό στάδιο βρίσκεται η δημοσίευσή του και για πότε προγραμματίζεται.

Το νέο ΠΔ θα απαιτεί από τον ιδιοκτήτη οικοδομής να συνεργάζεται με εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ Σύστημα διαχείρισης των αδρανών της οικοδομής, με στόχο ένα μεγάλο μέρος τους να ανακυλώνεται σε πρώτη ύλη για οικοδομικά έργα και οδοποιία. Δεν θα μπορεί κανείς πλέον να εκδόσει οικοδομική άδεια χωρίς να έχει πιστοποιητικό εναλλακτικής διαχείρισης των μπάζων της οικοδομής του. Το κέρδος σε πρώτες ύλες, σε ενέργεια αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος θα είναι τεράστιο.
- 2939/01 Νομοθετικό πλαίσιο για τις διαδικασίες διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων και άλλων υλικών
Ο νόμος αυτός εναρμονίζει την εθνική νομοθεσία με την Κοινοτική Οδηγία 94/62 και σε αυτόν υπάγονται όλα τα συστήματα ανακύκλωσης συσκευασιών, μπαταριών, ελαστικών, ορυκτελαίων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, κλπ, στα οποία εντάσσονται οι Δήμοι της χώρας. Βασική αρχή του νόμου είναι «ο ρυπαίνων πληρώνει».
«Με παραγωγή 7.000 τόνους σκουπιδιών την ημέρα, το παιχνίδι είναι χαμένο. Το κλειδί είναι η μείωση και η ανακύκλωση στην πηγή. Στο εξωτερικό το 80% των οικιακών απορριμμάτων ανακυκλώνεται. Προϋπόθεση η δημιουργία μιάς άλλης κοινωνικής συνείδησης. Τα σκουπίδια που ασύδοτα παράγουμε δεν θα εξαφανιστούν, έχουμε υποχρέωση να ξεβολευτούμε, για να τα διεχειριστούμε με τρόπο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Την ίδια βούληση πρέπει να επιδείθει η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.»
Ελαφρός, Γ., Λιάλιος, Γ. Η λύση για τα σκουπίδια είναι ... λιγότερα σκουπίδια (ΟΙΚΟ-Καθημερινής 53, Φεβρουάριος 2007, σελ. 14)